Date: december 14, 2015

Author: Louise Feilberg

Skal vi debattere rygning?

Blog illu

Af Louise Feilberg, direktør, Tobaksproducenterne

Lad mig starte med at sige det, så der ikke er nogle misforståelser – tobak er usundt. Det er debat til gengæld ikke. Derfor var det også positivt, at Danmarks Radio havde temalørdag om tobakken. Her satte man med programmet ”Farvel og tobak”, fokus på den forandring, tobakken har undergået i Danmark.

For sagen er, at der er sket meget fra den tid, hvor cigaretfade var et fast element til fester, hvor nyhedsredaktionerne var indhyllet i røg, og hvor rygekupeerne var en naturlig bestanddel af DSB’s togsæt. Jeg skal være den første til at indrømme, at tobaksindustrien har været fodslæbende i forhold til at vågne op til en ny virkelighed.  Man kan roligt sige, at vi har været igennem en enorm forandringsproces. I dag taler jeg med største naturlighed om de sundhedsmæssige konsekvenser, der er ved rygning. Det gjorde vi ikke tidligere. Faktisk starter jeg stort set alle møder og debatter med at konstatere at rygning er sundhedsskadeligt, rygning er vanedannende og det er forbundet med alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Rygning er et voksenvalg, som voksne kan til- eller fravælge på et oplyst grundlag. 

Og netop derfor er debat altafgørende, da det er med til at øge kendskabet til tobak og gøre danskerne bevidste om de konsekvenser, der er ved at ryge. Og danskerne vil gerne debatten. Det ved jeg om nogen, for der er ikke mange lejligheder, hvor tobakken ikke er til debat, når jeg er til stede. Og jeg er faktisk blevet positivt overrasket over, hvor nuanceret debatten ofte udfolder sig. Den er langt fra sort/hvid, men tager i langt højere grad udgangspunkt i dilemmaet om at løbe en kendt sundhedsrisiko contra den nydelse mange får af at ryge en smøg. Det er et dilemma, vi kender fra mange af livets forhold, men som bliver sat på spidsen af fristelsen til at købe en pakke Kings fredag aften i byen.  

Derfor håber jeg også, at den debat, som DR satte i gang – med et glimt i øjet – med temalørdag om tobakkens rolle i Danmark, fortsætter. For der er masser af emner at tage fat i.

Vi kunne for eksempel debattere, hvordan vi mest effektivt begrænser rygning hos unge, herunder hvordan vi sikre bedre håndhævelse af forbuddet om rygning for unge under 18 år. 

Vi kunne også diskutere typer af produkter, f.eks. e-cigaretter hvis skadesvirkninger er markant mindre end ”almindelige” cigaretter. I Danmark har debatten fyldt forholdsvis lidt, hvilket står i kontrast til et land som England. Her diskuteres mindre skadelige produkter åbent. Faktisk har Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningens søsterorganisationer ligefrem udsendt et fælles brev, hvor de bl.a. fortæller, at forbrugerne har ret til at vide, at skadesvirkningerne er betydelig mindre end hos konventionelle cigaretter.

Vi kunne også diskutere, hvordan vi sammen kan bekæmpe og oplyse om illegal tobakshandel, der sender penge i lommen på kriminelle og tager penge op af statskassen. Illegale cigaretter, hvor ingredienserne ikke er kontrolleret og giver børn adgang til billige cigaretter. 

Der er med andre ord nok debatstof at tage fat i, jeg stiller gerne op – uanset om vi er enige eller rygende uenige.  

Comments are closed.