Date: januar 9, 2017

Author: Louise Feilberg

Rygning er forbeholdt voksne

Af Maria Krüger Torp, direktør for Tobaksproducenterne

Jeg har to teenagere derhjemme. Én på 14 år og én på 16 år. Når de står op om morgenen (som regel for sent), glemmer den ene at børste tænder og tager sin bluse omvendt på. Den anden glemmer sin computer til skolen og senere sin tandlæge-tid. Om eftermiddagen skal de mindes om at komme hjem til spisning, fordi de glemmer tiden. Når de så kommer hjem til aftensmad, har den ene lige været på McDonalds og er slet ikke sulten – og den anden vil gerne lige i bad først, selvom maden står på bordet.

Vi ved alle sammen, hvordan det er med børn. De er underholdende, skøre, forvirrede og render i det hele taget rundt med hovedet under armen. Selvom de har et indtryk af, at de selv kan klare alt, har de i dén grad stadig brug for guidance og opdragelse.

Vi har alle selv været der. Som børn er vi under ombygning på øverste etage. Undersøgelser viser, hvad det er for store omvæltninger, hjernen går igennem, når man bevæger sig fra at være barn til at blive voksen. Det er ikke småting. Derfor skal man være 18 år for at tage kørekort, for at stemme og for at være myndig. Man skal således også være minimum 18 år for at kunne få lov til at købe tobak. Fordi rygning er et voksenvalg. Det er forbeholdt voksne, der kender og forstår de risici, der er forbundet med at ryge.

Hos Tobaksproducenterne bakker vi op om regeringens ønske om at begrænse og undgå rygning blandt mindreårige. Det er en vigtig problemstilling, og børnene har brug for, at deres omgivelser guider dem på rette vej. Det gælder både hjemme hos forældrene, i skolen og hos forhandlerne. Vi skal hjælpe børnene med at træffe de rette beslutninger. Derfor skal vi sørge for, at kunderne er gamle nok, når de køber tobak. Det er vigtigt at spørge om identifikation, og det er afgørende, at vi overholder den danske lovgivning.

Danske Spil og Alkoholpartnerskabet har netop lanceret den nye app, Smart-ID, til aldersidentifikation, og Tobaksproducenterne bakker ubetinget op om initiativet. Vi vil derfor også anbefale vores forhandlere at spørge efter denne app, når der dukker børn op i butikken. Hvis der er tvivl om kundernes alder, så spørg. De unge mennesker har brug for guidance, mens deres hjerner udvikler sig. Derfor skal vi naturligvis overholde lovgivningen og ikke sælge til børn under 18 år.

Er man et barn, er man ikke gammel nok til at begynde at ryge. Rygning er et voksenvalg, og derfor skal børn ikke kunne købe tobak. Men det kan være uendeligt svært at se, om en pige er 15 år eller 22 år. Om en fyr er 16 eller 20 år. Derfor bør vi altid spørge om identifikation. Hellere én gang for meget end en gang for lidt.

Comments are closed.