Date: august 25, 2015

Author: Louise Feilberg

Forrygende Rita

TP-blog-forrygende-Rita-stock

Af Louise Feilberg, direktør, Tobaksproducenterne. Først bragt i Politiken pimo juli.

TV-seriens Rita er et billede på et moderne, dansk liv. Rita ryger for ofte. Hun drikker for meget. Hun spiser forkert. Hun er fraskilt, og hendes teenagebørn har mindst lige så svært ved at håndtere hende, som hun har ved at håndtere dem. Men hun gør sit bedste som mor, ligesom hun gør sit bedste som skolelærer, og Rita er glad for det liv, hun lever.

Som lærer skælder Rita ud, når det er nødvendigt, og hun bliver også selv skældt ud. 20/6 spørger Politiken Sundheds brevkasseredaktør Bente Klarlund, hvorfor folkene bag serien lader karakteren Rita ryge, når nu Rita både er lærer og forbillede. Det kan da ikke være kunstnerisk nødvendigt, mener hun, og anklager samtidig TV2 og tobaksindustrien for product placement, altså skjult – og ulovlig – reklame.

Som serie er Rita et glimrende udgangspunkt for en diskussion om, hvilket samfund vi gerne vil have, og hvordan det gode liv skal leves. Men hvorfor er det nødvendigt med mytedannelser og slet skjulte injurier? Hvis Bente Klarlund virkelig mener, at TV2 og tobaksindustrien har handlet ulovligt, bør hun melde begge parter til politiet. Hvis ikke, bør hun holde sig for god til at bringe den slags vrøvl og usandheder ind i debatten.

Rygning er vanedannende og sundhedsskadeligt. Rygning er for voksne. Derfor skal man være 18, før man må købe tobak. Det har vi besluttet som samfund, og sådan skal det være. Som samfund har vi besluttet, at man som 18-årig er voksen og moden nok til at stemme, til at få kørekort og til at gå i krig. Man er altså moden nok til at vælge det hele fra – eller til.

Danskerne ved godt, at rygning er usundt. Det ved seriens Rita også. Men for langt de fleste danskere indeholder opskriften på det gode liv også dele af de ting, der er usunde for dem.

Rita vælger cigaretterne til, selvom de er usunde. Det er en del af opskriften på det gode liv for hende. Rita er nemlig ekspert i hendes eget liv. På den måde er hun, som danskerne er flest. Vi bliver opdraget til selvstændighed og til kritisk tænkning. Vi bliver opdraget til at danne vores egne holdninger og træffe vores egne valg. Det er et dansk særkende, som også bliver fremelsket i den folkeskole, hvor Rita er lærer.

Cigaretterne gør hverken Rita mere eller mindre egnet som lærer eller forbillede. Tværtimod afspejler de og Rita det samfund, vi stadig kender, hvor der er plads til alle – uanset hvilke vaner, vi tillægger os.   

Comments are closed.